fbpx
| |

Onderhoud

Een airconditioning koelt niet alleen de ruimte maar de lucht in de ruimte wordt ook gefilterd en ontvochtigd. Er zit daarom in iedere binnenunit een filtermodule die pollen, stof en vuildeeltjes uit de lucht wegneemt. Deze deeltjes blijven in het filter achter en zorgen op den duur voor een verstopt filter. Vergelijk het met een stofzuigerzak, ook die moet tijdig vervangen worden.
Het niet tijdig vervangen van de filtermodule in de binnenunit zorgt voor een slechtere werking van de airconditioning en verminderd tevens de filterende werking. Geadviseerd wordt om de filtermodule jaarlijks te vervangen.

Warme lucht kan meer vocht bevatten dan koude lucht. Een natuurkundig fenomeen dat mogelijk maakt dat een airconditioning de warme en vochtige lucht niet alleen afkoeld maar ook ontvochtigd. Dit zorgt voor een extra aangenaam binnenklimaat. Dit vocht wordt vanuit de binnenunit middels een slang afgevoerd naar buiten. Op jaarbasis gaat het hierbij om honderden liters. Op den duur kan deze vochtige omgeving een broeinest voor bacterien en schimmels worden. Het is daarom belangrijk om de binnenunit jaarlijks te laten reinigen.

Onderstaand enkele voorbeelden van de vervuiling aan binnenunits.

4.9
Gebaseerd op 58 beoordelingen
powered by Google
js_loader
Naast het reinigen van de binnenunit ter verkoming van bacterie en schimmelvorming en het vervangen van de filtermodule wordt tijdens het jaarlijks onderhoud ook de werking van de airconditioning gecontroleerd. Ten gevolgen van kleine lekkages aan koppelingen of conponenten van de airconditioning kan er koudemiddel uit het systeem verdwijnen. Een tekort aan koudemiddel in de airconditioning zorgt voor een slechtere werking van de airco. Vooral op dagen met een hoge buitenluchttempersatuur kan dit voor problemen zorgen.

Goed onderhoud aan de airco installatie kan storingen voorkomen!